Reacties na het schrappen van het grondrecht op abortus in de Verenigde Staten

Op 3 mei 2022 lekte er bewust of onbewust een ontwerpadvies[1] naar de pers met de boodschap dat de uitspraak ‘Roe vs Wade’ weleens teruggedraaid zou kunnen worden. Oftewel dat abortus in de Verenigde Staten (VS) geen grondrecht meer is, maar dat alle staten zelf weer kunnen beslissen over het wel of niet toestaan van abortus.

Historie ‘Roe vs Wade’

In 1973 maakte Jane Roe bezwaar tegen het algemeen verbod op abortus in de Amerikaanse staat Texas. Het hooggerechtshof van Amerika deed toen een meerderheidsuitspraak, van zeven tegen twee, ten gunste van ‘Jane Roe’. De uitspraak richtte zich tegen “buitensporige inperking van abortus door de overheid” en het algehele verbod in Texas paste daarin niet. Deze uitspraak zorgde ervoor dat in het hele land abortus werd toegestaan.

Wie zijn Roe en Wade?

Jane Roe, een alias voor Norma McCorvey, was een alleenstaande vrouw uit Dallas. Henry Wade was de openbare aanklager van Dallas County. De zaak kwam naar voren in maart 1970 op aansporen van Sarah Weddington, een jonge advocate uit Austin, die van oordeel was dat de toen geldende abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was in de zin dat ze een aanslag betekende op de privacyrechten van de vrouw. Toen het Hooggerechtshof McCorvey in 1973 gelijk gaf, was ze inmiddels echter reeds bevallen van haar kind, dat afgestaan was aan een kinderloos echtpaar in Dallas. Bij deze adoptie had niemand het nieuwe gezin ingelicht over de band met de nog lopende rechtszaak. Dit kind kwam daar pas achter toen haar werkelijke moeder McCorvey in 1989 verlangde herenigd te worden met haar kinderen.[2]

Verontwaardiging

Direct na het lekken van het document aangaande het terugdraaien van de uitspraak ‘Roe vs Wade’ brak wereldwijd de verontwaardiging los. Het kon niet waar zijn dat het hooggerechtshof van Amerika de uitspraak uit de jaren zeventig zou terugdraaien. De angst bij de pro-abortuslobby zocht een weg naar buiten. Nagenoeg alle reguliere media spraken hun verontwaardiging uit. Op 7 mei 2022 was er een eerste pro-abortus-demonstratie in Amsterdam die opriep om op te komen voor het ‘recht’ op abortus, het ‘recht’ op het doden van je eigen kindje.

Initiatiefwet over afschaffen bedenktijd bij abortusoverweging

Enkele weken later, op 21 juni, werd in de Eerste Kamer de initiatiefwet[3] aangenomen die de verplichte vijf dagen bedenktijd bij een abortusoverweging afschaft. De initiatiefnemers uit de Tweede Kamer voor deze wetswijziging, te weten: Paternotte (D66), Kuiken (PvdA), Ellemeet (GroenLinks) en Van Wijngaarden (VVD), werden gefeliciteerd en met bloemen overladen.

Bloemen voor het nog makkelijker maken om je eigen kindje te kunnen doden. De rillingen lopen over je rug bij het zien van de blijde gezichten bij de initiatiefnemers als je bedenkt wat de wijziging ten diepste inhoudt.

Gesprek met abortus-beoordelingscommissie in Israël niet meer nodig

Op 27 juni gebeurde er in Israël iets vergelijkbaars[4]. Ook daar werd een wetswijziging aangenomen waardoor zwangere vrouwen die een abortus overwegen niet meer langs een beoordelingscommissie hoeven te gaan. De hoge abortuscijfers in Israël zullen hierdoor zeker niet gaan dalen.

Veel Amerikaanse staten verbieden abortus

Inmiddels is op vrijdag 24 juni de uitspraak waarop het Amerikaanse abortusbeleid steunde, Roe vs Wade, inderdaad teruggedraaid. Tweeëntwintig staten besloten daarna om abortus te verbieden. Bij negen staten is het nog onzeker en de andere staten zullen abortus niet verbieden en mogelijk zelfs uitbreiden.

Amerikaanse bedrijven stimuleren abortus bij personeel

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Veel grote ondernemingen hebben hun personeel laten weten dat zij de reis en vaak ook de verblijfskosten zullen vergoeden als ze voor een abortus naar een andere staat moeten reizen. Onder hen zijn Amazone, Bank of America, CNN, IKEA (US), Hewlett Packard, New York Times, Mastercard, Meta Platforms, Microsoft, PayPal, Procter & Gamble, Starbucks, Tesla, Uber, Walt Disney, Yahoo en vele andere. De vergoedingen kunnen oplopen tot wel $10.000.

Vandalisme en bedreigingen

Naast alle verontwaardiging en tegenreacties barst ook het geweld los in Amerika en volgt de ene aanslag de andere op, gericht tegen zwangerschapscentra, hulporganisaties en zelfs tegen kerken.
Bij CompassCare, een pro-life-‘crisiscentrum’ in Amherst (New York), werden de ramen ingegooid en dreigende teksten op de muren gekalkt. Een pro-life-‘crisiscentrum’ in Gresham (Oregon) werd met brandbommen bestookt waardoor het pand uitbrandde. Ook hier werden leuzen op de muren gekalkt: “if abortions aren’t safe, then neither are you” (vertaling: “als abortussen niet veilig zijn, dan ben jij dat ook niet”). Vergelijkbare acties vonden ook plaats in de staten Texas, Wisconsin en Washington.

Dreigbrief

Alsof dit nog niet erg genoeg is ontving een journalist van het mediakanaal Bellingcat een brief na de aanslag op het hoofdkantoor van Wisconsin Family Action in Madison (Wisconsin). In deze brief werd de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op de pro-life-zwangerschapscentra opgeëist. De brief is ondertekend met “Jane’s Revenge”.[5] Het is niet duidelijk wie of welke groep zich achter deze naam verschuild.

In de brief staat te lezen dat Roe vs Wade niet gaat over slechts een “verschil van mening” zoals sommigen het hebben geframed. En: “We vechten letterlijk voor ons leven. We zullen niet stilzitten terwijl we gedood en gedwongen worden tot dienstbaarheid.” De briefschrijvers eisen dat de ‘anti-keuze-instellingen’ (lees: pro-life-organisaties) binnen een maand verboden moeten worden.  Gebeurt dit niet, dan volgt meer geweld. De brief sluit af met nog een dreigement: “Wisconsin is het eerste brandpunt, echter we zijn overal in de VS en we zullen geen verdere waarschuwingen geven. (…) We zullen niet stoppen tot (…) het onvervreemdbare recht om onze eigen gezondheid te beheren ons wordt teruggegeven.”[6]

Tegenstelling

De onrust in de wereld na het terugdraaien van Roe vs Wade is uitermate groot. In al deze onrust is er echter één partij die niet aan het woord komt, die niet om zijn of haar mening wordt gevraagd:  het kind in de baarmoeder. Over hem of haar wordt besloten. En ja, ook hier wordt volop over gediscussieerd. Wanneer heeft het kind rechten? Wanneer ben je mens? Hier is geen eenduidigheid over bij de pro-abortuslobby. Terwijl de wetenschap wel heel duidelijk is. Vanaf de bevruchting is uniek nieuw menselijk leven ontstaan. Alles ligt vast: geslacht, kleur ogen, huidskleur, haar, etc. Het hoeft alleen nog maar te groeien.

God kent het kindje al in de moederschoot

De abortuswet in Nederland, uit 1984, staat het beëindigen van dat leven toe zolang het nog niet buiten de baarmoeder levensvatbaar is. Dit is een drogreden. God heeft de vrouw met een baarmoeder geschapen. Hier mag het kindje negen maanden veilig in groeien en ontwikkelen. Het is normaal gesproken helemaal niet de bedoeling dat het kindje er eerder uitgehaald wordt. God ziet het kindje vanaf het prilste begin als mens, ja zelfs voor de bevruchting. God kende Jeremía al voordat hij in de moederschoot kwam, zo lezen we in Jeremía 1:5. In Spreuken 24:11 zegt God tegen ons: “Red degenen die ter dood gegrepen zijn, want zij wankelen ter doding zo gij u onthoudt.”

Abortus lost sociale problemen niet op

En ja, vrouwen kunnen grote problemen hebben en ervaren bij een onbedoelde zwangerschap waardoor een abortus wordt overwogen. Echter, een abortus lost die problemen niet op. Als je een abortus overweegt omdat je geen goede relatie hebt met de vader van het kindje, dan is die relatie na de abortus nog steeds niet goed. Als je geen woonruimte hebt, heb je na een abortus nog steeds geen woonruimte. Als je schulden hebt, dan heb je na de abortus nog steeds schulden. Laten we Spreuken 24:11 ter harte nemen en omzien naar vrouwen in nood én hun kindje!

Kees van Helden
De auteur is woordvoerder van Kies Leven.

De vereniging Kies Leven heeft als doel: Redden van ongeboren kinderen en hun moeders leiden naar de Redder. Een grote groep vrijwilligers die sinds februari 2021 samenwerkt, heeft zich in juni 2022 in een juridische vorm verenigd om de groeiende groep vrijwilligers en werkzaamheden een stevigere basis te bieden.

Op dit moment wordt gewerkt aan de oprichting van een gedenkplaats in Nederland waar vrouwen met spijt van hun abortus terecht kunnen. Hierdoor neemt Kies Leven deze vrouwen heel serieus. Hun pijn, verdriet en spijt zijn echt.

Binnen Kies Leven is er een ondersteuningsteam. Dit team biedt zowel tijdens de zwangerschap als na een zwangerschap hulp. Dit team kan zowel vóór een abortusoverweging als na een abortusingreep hulp bieden.

Het ondersteuningsteam is samengesteld uit diverse personen met ieder specifieke kennis op gebied van financiën, juridisch, praktisch en opvang. Kies Leven is reeds bezig met verschillende punten uit de Kamerbrief van 8 juli 2022 over “preventie en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschappen”.[7] Dit zijn voor de overheid nieuwe ontwikkelingen, waarmee Kies Leven en ook andere pro-life-organisaties al langere tijd mee bezig zijn of zijn geweest.

De overheid negeert de absolute beschermwaardigheid van ieder mens in alle fases van zijn/haar leven vanaf zijn begin, de versmelting van eicel en zaadcel, een wonder van God de Schepper. Dat aspect van liefde en steun voor kind en moeder vanuit het christelijk perspectief ontbreekt volledig in de Kamerbrief.

 

 

[1] https://s3.documentcloud.org/documents/21835435/scotus-initial-draft.pdf

[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Roe_v._Wade

[3] www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2021Z03572&dossier=35737

[4] www.washingtonpost.com/world/2022/06/28/israel-abortion-law-changes-roe

[5] www.influencewatch.org/organization/janes-revenge

[6] https://madison.com/news/local/crime-and-courts/group-claims-responsibility-for-attack-on-anti-abortion-organization-in-madison-warns-of-more-violence/article_c56741e2-05fe-551f-ada9-078bf58db076.html

[7] www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022Z14833&did=2022D30569